EMDR-therapie voor traumabehandeling

EMDR-therapie voor traumabehandeling

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, een therapievorm die specifiek is ontwikkeld voor de behandeling van trauma’s en traumagerelateerde stoornissen. Deze therapie is gebaseerd op het idee dat traumatische herinneringen niet altijd goed verwerkt worden door de hersenen en dat ze daardoor vast kunnen blijven zitten, waardoor ze blijven terugkeren en leiden tot emotionele en psychologische klachten.

Tijdens een EMDR-sessie wordt de cliënt gevraagd om de traumatische gebeurtenis te herinneren terwijl hij of zij tegelijkertijd wordt blootgesteld aan externe stimuli die de aandacht afleiden, zoals handbewegingen van de therapeut of tikken of geluiden via een apparaat. Dit wordt herhaald totdat de emotionele lading van de herinnering vermindert en de herinnering minder verontrustend wordt.

Het doel van EMDR is om de verwerking van de traumatische herinnering te verbeteren, waardoor de emotionele en psychologische impact ervan afneemt en de cliënt uiteindelijk minder last heeft van de symptomen die verband houden met het trauma, zoals angst, flashbacks en vermijding. EMDR wordt vaak gezien als een effectieve en efficiënte behandeling voor een breed scala aan traumagerelateerde problemen.

Veelgestelde vragen

Vind snel antwoorden op veelgestelde vragen en leer meer over onze benadering, diensten en werkwijze.

Momenteel is er geen wachtlijst en kunt u binnen één tot twee weken een afspraak maken.

De frequentie van de therapiesessies is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Na het intakegesprek plannen we meestal binnen een week een vervolgafspraak. Het aantal sessies daarna verschilt per cliënt.

Een standaard therapiesessie duurt 50 minuten. 

Ja, u heeft in principe een vaste therapeut. Als we denken dat een andere therapeut beter bij uw behoeften past, zullen we u doorverwijzen. 

Ja, we raden aan om na zes weken, drie maanden en/of zes maanden een vervolgafspraak te maken. Deze gesprekken zijn vaak zeer waardevol voor de cliënt om voortgang te evalueren en eventuele vragen te bespreken. 

Een intake gesprek voor volwassen kost 95 euro.
Een intake gesprek voor een jeugdige tot 18 jaar, wordt bekostigd vanuit de jeugdwet en deze wordt betaald vanuit de gemeente.

Dit varieert, maar meestal komt een cliënt één keer per week. 

Na 4 tot 6 sessies wordt de observatie afgerond en maken we een afspraak met de ouders om de voortgang te bespreken. 

De jeugdtrajecten worden betaald vanuit de gemeente, de ouder gesprekken zijn onderdeel van dit traject.

U ontvangt de rekening via e-mail. Deze moet binnen dertig dagen worden betaald. Bij betalingsproblemen kunt u contact opnemen met onze boekhouder voor een betalingsregeling. 

Veel zorgverzekeraars vergoeden (deels) de therapiekosten. Het is aan de cliënt om te controleren wat hun zorgverzekering dekt. Sommige verzekeringen vergoeden alleen psychosociale therapie, anderen alleen creatieve therapie. Praktijk Yinnar is aangesloten bij de NFG en RBCZ, wat vaak helpt bij de vergoeding. 

Maak een afspraak

Neem contact op om een afspraak te maken. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.