Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een evidence-based therapievorm die gericht is op het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragspatronen die ten grondslag liggen aan emotionele problemen en psychologische stoornissen. Het is gebaseerd op het idee dat onze gedachten, gevoelens en gedragingen met elkaar verbonden zijn en dat veranderingen in deze cognities en gedragingen kunnen leiden tot verbetering van onze emotionele welzijn.

Tijdens cognitieve gedragstherapiesessies werkt de cliënt samen met een therapeut om specifieke doelen te stellen en te werken aan het identificeren en uitdagen van negatieve en ongezonde denkpatronen, ook wel cognitieve vervormingen genoemd. Deze denkpatronen kunnen onder meer bestaan uit over-generalisatie, catastroferen, zwart-witdenken en het maken van negatieve voorspellingen.

Doormiddel van verschillende technieken, zoals cognitieve herstructurering, probleemoplossende vaardigheden, exposure-therapie en gedragsexperimenten, leert de cliënt om deze negatieve denkpatronen uit te dagen, te vervangen door meer realistische en helpende gedachten en om gezondere gedragspatronen te ontwikkelen.

Het doel van cognitieve gedragstherapie is om de cliënt te helpen bij het ontwikkelen van effectieve coping-strategieën, het veranderen van negatieve denkpatronen en gedragspatronen, en het bevorderen van langdurige emotionele welzijn en functioneren. Het is een empowerende benadering van therapie die cliënten de tools geeft die ze nodig hebben om hun leven op een positieve manier te veranderen.

Veelgestelde vragen

Vind snel antwoorden op veelgestelde vragen en leer meer over onze benadering, diensten en werkwijze.

Momenteel is er geen wachtlijst en kunt u binnen één tot twee weken een afspraak maken.

De frequentie van de therapiesessies is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Na het intakegesprek plannen we meestal binnen een week een vervolgafspraak. Het aantal sessies daarna verschilt per cliënt.

Een standaard therapiesessie duurt 50 minuten. 

Ja, u heeft in principe een vaste therapeut. Als we denken dat een andere therapeut beter bij uw behoeften past, zullen we u doorverwijzen. 

Ja, we raden aan om na zes weken, drie maanden en/of zes maanden een vervolgafspraak te maken. Deze gesprekken zijn vaak zeer waardevol voor de cliënt om voortgang te evalueren en eventuele vragen te bespreken. 

Een intake gesprek voor volwassen kost 95 euro.
Een intake gesprek voor een jeugdige tot 18 jaar, wordt bekostigd vanuit de jeugdwet en deze wordt betaald vanuit de gemeente.

Dit varieert, maar meestal komt een cliënt één keer per week. 

Na 4 tot 6 sessies wordt de observatie afgerond en maken we een afspraak met de ouders om de voortgang te bespreken. 

De jeugdtrajecten worden betaald vanuit de gemeente, de ouder gesprekken zijn onderdeel van dit traject.

U ontvangt de rekening via e-mail. Deze moet binnen dertig dagen worden betaald. Bij betalingsproblemen kunt u contact opnemen met onze boekhouder voor een betalingsregeling. 

Veel zorgverzekeraars vergoeden (deels) de therapiekosten. Het is aan de cliënt om te controleren wat hun zorgverzekering dekt. Sommige verzekeringen vergoeden alleen psychosociale therapie, anderen alleen creatieve therapie. Praktijk Yinnar is aangesloten bij de NFG en RBCZ, wat vaak helpt bij de vergoeding. 

Maak een afspraak

Neem contact op om een afspraak te maken. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.