PSYCHOSOCIALE THERAPIE Psychosociale therapie kan helpen bij het verwerken van een verlies. Rouwen is gevoelens verwerken en gedachten bewerken. Je gedachten spelen een belangrijke rol bij hoe je je verlies beleeft en hoe je er mee omgaat. Je kunt je lastige gedachten aanpakken, waardoor je je beter kunt voelen. Gevoelens spelen een belangrijke rol in het omgaan met het verlies. Gevoelens, positief of negatief, hebben een functie en helpen je bij het leven zonder je dierbare. Je kunt ze toelaten of onder controle houden. Beide manieren zijn zinvol. Na een verlies gaan er veel gedachten door je heen. Deze gedachten bepalen hoe je het verlies beleeft en hoe je ermee omgaat, maar helpen je niet altijd. Door het praten over de gedachten die je belemmeren in je rouwproces, kun je je beter gaan voelen. CREATIEVE THERAPIE Beeldende expressie kan helpen bij het verwerken van een verlies. Vaak kunnen gevoelens waar nog geen woorden voor zijn al wel in beeld weergegeven worden. Je komt eerder bij herinneringen en gevoelens. Dat geldt ook voor volwassenen. Het is manier van uiten en verwerken. Bij beeldende therapie gaat het om het uiten en vormgeven van emoties, wensen, herinneringen en gedachten, door middel van beeldende materialen zoals bijvoorbeeld verf, teken materialen en klei. Deze therapievorm is uitermate geschikt voor het verwerken van rouw, vooral als er over te praten te moeilijk is. Zo kan er, in een veilige omgeving, binnen de therapie worden gewerkt aan het uiten van emoties, het stilstaan bij het verdriet en leren vormgeven daaraan.
DOEL Het doel is: Het aanvaarden van de realiteit van het verlies. Het vinden van een nieuwe balans in het leven, een leven waarin de overledene niet meer aanwezig is. De overledene emotioneel een plaats geven en het oppakken van de draad van het leven.
ROUW Rouw is een emotionele reactie als gevolg van een verlies, in het bijzonder het verlies van een naaste. Na het overlijden van een dierbare kom je automatisch in een rouwproces terecht. Dit is een intens proces en een verandering in je leven. Rouwen is gevoelens verwerken en gedachten bewerken, met momenten van bezig zijn met het verlies en met momenten van afleiding en doorgaan met je leven, het leven zonder je dierbare. Geen twee mensen rouwen hetzelfde. Ieder doet dat op zijn of haar eigen manier. Elk rouwproces is uniek in hoe het verloopt, hoe lang het duurt en hoe intens het is.

Praktijk Yinnar | Vredeman de Vriesstraat 27 | 8921 BR Leeuwarden | 058 215 76 23 | info@praktijkyinnar.nl | www.praktijkyinnar.nl